Vecka 25: Kris!?
Det är kris. Kris överallt. Eller i alla fall här och där. Johann väljer att märka ord.
Midsommartid är krisernas tid. Åtminstone under detta märkliga allsvenska år 2024. Knappt hann vi stänga ner våra flashscore-appar för en välbehövlig semester från fotbollen (EM, borträknat då) innan krisrubrikerna stod som midsommarregn i backen.
Kalmar har en rejäl kris, har det stått i medierna senaste veckorna, men klubben hade enligt samma medier stort förtroende för tränare Jensen – som svarade med att säga upp sig. Slut med “Paradise Hotel-grejer” nu tyckte lagkapten Skrabb i en intervju därefter och vi var många som hoppades att han menar skvallret och inte de betydligt allvarligare sakerna som skett i det TV-programmet.
Även i IFK Norrköping är det kris, men där har ännu inte top dog Andreas Alm sagt upp sig eller fått sparken. Istället har man haft krismöte för intresserade. 241 krispeppade var intresserade nog att dyka upp och vad de kom fram till är relativt höljt i dimma, även om ett gäng har dragit igång en klassisk namninsamling för att få till ett extra årsmöte. Så djup är tydligen krisen att folket högst upp i föreningen, de som bestämmer, måste bytas ut.
Ni hör ju. Alla är överens. Det. Är. Kris. Och då har vi inte ens nämnt IFK Göteborg (för det har alla fotbollsmedier gjort redan, och SOM de nämnt det). Eller Örgryte. Eller GIF Sundsvall. Eller Jönköpings Södra, som just nu får alla andra att framstå som ett under av harmoni och framgång.
Men vad är det egentligen som har hänt i dessa härdar av, just det, kris. Det har spelats fotboll och det har inte gjorts tillräckligt bra. Att det är orsak till att reflektera och fundera på förändringar som även i vissa fall genomförs är i sig ingenting konstigt. Det är tonen runt det som gör mig något konfys. Och den har i sin tur sin grund i språkbruk, eller rättare sagt ordval. För vad betyder kris?
Vi frågar våra vänner på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De om några borde ju veta. Deras definition är följande:
Kriser kommer plötsligt och riskerar att få stora konsekvenser. Grundläggande funktioner och värden i samhället, exempelvis elförsörjningen, människors hälsa eller frihet hotas.
Det låter ganska allvarligt, det där. Allvarligare än att några varit mindre bra på att sparka bollen i mål. Det må vara gubbsurt i överkant, men det stör mig att ordet kastas runt så här lättvindigt.
Visst går ovan definition att i alla fall delvis applicera på en fotbollsklubb, om den betraktas som ett samhälle i miniatyr. Men samtidigt; Nej. Konsekvenserna kan bli stora, visst. Om man med stora menar nedflyttning genom divisionerna och så kallade "ekonomiska stålbad”. Men hur många elitklubbar har verkligen gått under, upphört att existera, de senaste decennierna? Inte råmånga vad jag kan minnas.
Slutsatsen måste vara att det vi från och med nu kan kalla k-ordet används mer i fotbollkontext än vad som egentligen är rimligt. Av supportrar som jag själv, som i sin tur plockat upp det från media.
Åtminstone är det vad jag drar ur röven när jag får gissa. Jag testar min tes genom att söka på Sirius + kris (förlåt k-ordet) i UNT:s utmärkta tidningsarkiv på nätet.
Den 22 maj 2023 var senaste gången de två orden förekom i samma artikel i tidningen. Sirius låg näst sist efter 9 omgångar av allsvenskan, med då fortfarande relativt gröne Christer Mathiasson som huvudtränare.
Artikeln handlar om att klubben har fortsatt förtroende trots den rådande situationen. Och vi minns ju alla vad som hände sen.
5 juni 2008 förekom de två orden till och med i samma rubrik:
Krisen fortsätter i Sirius
Då hade vi torskat med 3-1 borta mot BP. Överkörda, enligt tränaren Jocke Mattsson som ganska nyss tagit över efter sparkade “Mille” Millqvist.
Inga offentliga möten med “högt i tak” eller namninsamlingar kom till skott vare sig 2023 eller 2008. Och ingen av nämnda tränare sparkades. Och! Klubben klarade sig kvar båda gångerna. Det går att stå stark och ha fortsatt förtroende i en k-ordet-situation. Just saying.
Men vad stod då att läsa den 30 september 1974, dagen som borde vara en av de mörkare i IK Sirius fotbollshistoria. Dagen då vi för andra gången på fem år åkte ur Allsvenskan.
Jo, rubriken i UNT löd:
Sirius sista hopp flög sin kos
Då var det avgjort. Det var kanske inte bättre förr. Men det var värdigare.
Veckans..
… verkliga kriser topp 3: Plats 3
Finanskrisen 2008. Småtråkig men likväl klassisk. Lehman Brothers! Klassnamn på en dodgy investementbank.
… verkliga kriser topp 3: Plats 2
Tulpanmanin. Så otroligt komisk i all sin tragik. Mänsklig dumhet och kapitalismens skörhet har sällan blivit tydligare. Svårslagen.
… verkliga kriser topp 3: Plats 1
IT-Bubblan. Motivering överflödig. Johan Staël von Holstein!
… EM-spaning
Ju fler mästerskap som passerar i mitt liv, ju mindre tittar jag på själva fotbollen. Däremot älskar jag att ha det på som ett skval under hela dagen, medan jag till exempel läser en bok om The Smiths. Särskilt uppskattar jag att lyssna till studiosnacket utan att överhuvudtaget lyssna. Utifrån den aspekten utnämner jag Pär Lernström till turneringens stjärna. Perfekt person att lystra till utan att ta in ett ord han säger. Trivsam!
… utvikning
Rubriken som jag nämner ovan, från när Sirius åkte ur 1974, är onekligen vacker. Vad som också är lite vackert är att artikeln som följer under den är extremt kort. Max 700 tecken som summerar vad som hänt. Inga intervjuer eller analyser. Kanske var det därför också lättare att ta en förlust och gå vidare på den tiden.
… citat
Funnet i nämnda bok är följande citat som Morrissey häver ur sig i bandets första stora intervju med rocktidningen Sounds 1983.
I tremble at the power we have.
Är han ironisk eller inte? Oklart, men det är likväl ett fantastiskt citat från en nykläckt rockstjärna.
… lag
Sandvikens IF!
… spelare
John Junior!
… oro
Sirius bandy. Skakig ekonomi och allmänt oklar stämning når ut från vår mest älskade sektion. Men kris? Inte då.
… oväntade lycka
Jag prenumererar tydligen på Lasse Svenssons nyhetsbrev! En fröjd, så klart.
Ta det nu lugnt med Oscar Pehrsson Andersson ikväll!
/Johann